Wat kun je met een Green Belt?

Wat kun je met een Green Belt opleiding? Waarom is het eigenlijk relevant? De verschillende trainingsniveaus in Lean Six Sigma worden vaak genoemd naar de gekleurde banden die je bij oosterse vechtsporten kunt vinden. Denk aan de kwaliteiten van een Zwarte Band (Black Belt): erg getraind, ervaren, gedisciplineerd beheerst en ontvankelijk. Zo zijn er verschillende Lean Six Sigma Belts.

Als Green Belt ga je aan de slag met verbeterprojecten binnen een organisatie of bedrijf. Een belangrijke reden om een Green Belt training te volgen is het vermogen om Lean Six Sigma toe te passen in het verminderen van klachten van klanten.

Wat kun je met een Green Belt?

Er is een veelvoud aan Lean Six Sigma loopbaantrajecten beschikbaar, vaak vanwege het feit dat de methodiek effectief kan zijn bij het verbeteren van bedrijfsprocessen op veel verschillende gebieden. Een groeiend aantal bedrijven wil een breed scala aan functies vervullen met kandidaten die bedreven zijn in het toepassen van de principes van Lean Six Sigma.

Doorgaans plaatsen vacaturesites advertenties van bedrijven die carrièremogelijkheden in de methodiek aanbieden. 

Werkgevers zoals Tesla, Grolsch, KVK, Stedin, Teva Pharmaceuticals, ING en Volkswagen zijn actief op zoek gegaan naar professionals met Lean Six Sigma-certificering om een verscheidenheid aan functies te vervullen, zoals:

 

• Lean Six Sigma-adviseur
• Lead Manufacturing Engineer
• Process Development Engineer
• Lean Manager logistiek
• Continuous improvement manager
• Production Manager
• Quality Engineer
• Project Ingenieur
• Directeur, Performance Excellence

 

 

 

De expertise van Six Sigma professionals word toegepast in onder andere de automobielindustrie, elektronica, gezondheidszorg, productie en transport. Green Belt certificering is een vereiste voor veel banen binnen de procestechniek, kwaliteitsborging, productiewerk en human resources. Lean Six Sigma kan helpen verspilling tegen te gaan en HR-processen efficiënter te maken. Maar HR kan ook een actieve, cruciale rol spelen bij het tot stand brengen van een Six Sigma-cultuur in een bedrijf.

 

De    nationale beroepengids   geeft aan dat het startsalaris van een Lean Consultant € 2.400 bruto per maand. Dit kan oplopen tot € 4.000 voor een Lean Green Belt, afhankelijk van je ervaring en de organisatie waarin je werkt. Het salaris kan groeien als je ervoor kiest je verder ontwikkelt tot Lean Six Sigma Black Belt. Een Black Belt start op gemiddeld € 3.500 en kan doorgroeien tot € 6.500 per maand.

Wat kun je met een Green Belt in jouw bedrijf?

Green Belts zijn afdelingsmanagers, projectleiders en medewerkers die werken aan procesverbetering, zowel als teamlid als in de rol van projectleider. Green Belts worden getraind in het doorlopen van de DMAIC-cyclus met bijbehorende tools en technieken zoals Lean Tools, statistische toepassingen en Change management. Green Belts zijn praktijkgericht opgeleid tot procesverbeteraar.  

Met Lean Six Sigma kun je deze problemen bestrijden en jouw bedrijf laten groeien: 

  • Verhoog winst
  • Verlaag de kosten
  • Verbeter efficiëntie en effectiviteit
  • Help werknemers te ontwikkelen

Green Belts kunnen jouw bedrijf helpen bij het identificeren van huidige problemen en hun reikwijdte, en ontwikkelen oplossingen voor die problemen.

Green Belts helpen bij het bereiken van het hoognodige procesverbeteringen die leiden tot kostenbesparingen,
hogere kwaliteit, verbeterde levering, en hogere winstmarges.

Het gebruik van Lean Six Sigma-benaderingen kan een product of service van de organisatie te verbeteren.

Door gebruik te maken van een gecertificeerde Lean Six Sigma Green Belt verhoogt een bedrijf de efficiëntie binnen de organisatie.

Aan de slag als Green Belt?